Hlavní navigace

Aplikace pro třídění televizních kanálů v počítači

29. 6. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
Software donedávna užitečný jen pro tzv. hotelové televizory je čím dál tím používanější. V době rapidního nárůstu počtu vysílaných kanálů není divu.

Moderní televizory umožňují export a import aktuálního nastavení a také seznamu naladěných kanálů na USB paměť nebo kartu SD. Pokud je jí tedy televizor vybaven, což momentálně platí jen pro nejvyšší řady značky Panasonic.

Pokud se z jakéhokoli důvodu poohlížíte po aplikaci, která zvládne setřídit naladěné televizní kanály (a také rozhlasové a často i oblíbené položky) a potom je opět odeslat na nějaké externí médium, mějte na paměti, že vždy je zapotřebí si to nejprve důkladně vyzkoušet nanečisto. U řady programů totiž narazíte na hlášení typu „na vlastní nebezpečí“ apod.

Počítejte také s tím, že i když se na oficiálních stránkách aplikací, odkud přepisuji kompatibilitu se značkami televizorů, resp. případně jednotlivými modely, mluví o určitém přístroji, resp. roku výroby, neznamená to, že pro něj budou k dispozici všechny funkce a že nemůžete narazit na model, u kterého prostě aplikace fungovat nebude nebo bude pracovat pouze částečně.

Aplikace jsem netestoval a níže tak najdete seznam odkazů s popisem převzatých z webových stránek. I tak věřím, že vám ušetří čas, protože v tomto ohledu panuje na webech značný zmatek. A ještě veledůležitá drobnost: nejsem si jist, jak to bude se zárukou v okamžiku, kdy do TV importujete nově setříděný seznam a něco se stane. Berte v potaz, že dnes je každá záminka dobrá, a navíc toto je i navýsost logické, protože nikdo nemůže brát ohled na software třetích stran. A že se „něco“ může stát, je myslím evidentní. Proč by jinak u řady aplikací byla někdy i hodně důrazná varování, že pracujete na vlastní nebezpečí?

Běžná správa kanálů přestává stačit. Někdy totiž stačí jen odklepnout aktualizaci stanic a vaše pečlivá práce se úplně rozhodí.
Autor: LG

Běžná správa kanálů přestává stačit. Někdy totiž stačí jen odklepnout aktualizaci stanic a vaše pečlivá práce se úplně rozhodí.

Jak na to

Obecně vzato je postup následující: do rozhraní USB televizoru zastrčíte flash paměť a pak v menu nastavení najdete volbu pro export seznamu kanálů do zařízení USB, přičemž někdy je nutné zadat PIN (nastaveno bývá „0000“ nebo „1234“).

Kanály importujete do aplikace v počítači, setřídíte si je či jinak upravíte a následně je obdobným způsobem opět importujete do televizoru.

Důležité je vždy ho poté vypnout a zapnout, resp. udělat to případně i fyzicky. Pokud televizor takovéto vypnutí neumožňuje, postačí prosté vytažení ze zásuvky, minutové posečkání a opětné zapnutí.

Vedle níže uvedených aplikací jsem narazil i na další, zejména EdankTTL či TLL Edit. Neuvádím je proto, že se mi nikde nepodařilo najít solidní zdroj ke stažení, resp. nějaké oficiální stránky.

Obecně vzato lze pro vyhledání nějaké aplikace pro třídění doporučit vyhledávání řetězce „Channel Editor“, na který jsem měl nejlepší odezvu.

Pře přístupem do části, která zvládne export naladěných stanic na USB paměť je někdy zapotřebí zadat heslo. Většinou „0000“, pokud ho mezitím nezměníte.
Autor: Samsung

Před přístupem do části, která zvládne export naladěných stanic na USB paměť, je někdy zapotřebí zadat heslo. Většinou „0000“, pokud ho mezitím nezměníte.

Oficiální aplikace, resp. doporučení přímo od výrobců televizorů

Obeslal jsem všechny masové výrobce (a pár menších) s dotazem na toto téma. Výjimkou jsou Sony a Sharp (není komu napsat…) a také Samsung, kde to ale nebylo zapotřebí, protože jsem příslušný software i s popisem postupu našel přímo na webu, což je samozřejmě ukázkové.

U níže jmenovaných značek s výjimkou GoGENu a Hyundai můžete seznam naladěných kanálů na externí paměťové médium exportovat ze všech tunerů. Naopak u obou výše jmenovaných to jde – podle vyjádření dovozce – pouze z DVB-S.

Počítejte také s tím, že doporučení někdy nemusí sedět, resp. mohou se týkat jen loňských platforem. Letos všichni velcí výrobci měnili operační systémy chytrých televizorů za systémy unixové, resp. linuxové, a mohli se tudíž změnit i exportované formáty. Může tak trvat nějaký čas, než se vše usadí.

GoGEN a Hyundai

Oficiálně se žádný software pro třídění kanálů v PC nedodává a ani se žádný nedoporučuje. Kanály ostatně u obou značek můžete exportovat pouze ze satelitního tuneru, z DVB-T, ani DVB-C to nejde, což se týká i tzv. hotelových televizorů, které tyto značky taktéž nabízejí.

U DVB-S je tedy jedinou volbou vše v televizoru setřídit a poté si seznam uložit na externí médium pro zálohování, přenesení na jiný televizor nebo pro využití v aplikaci třetí strany.

Loewe

Určeno pro televizory: Loewe (nové i starší modely)

Cena: není volně dostupný

Oficiální program pro volné třídění, editaci, přejmenování seznamů a stanic s mnoha dalšími možnosti nastavení TV v různých režimech není volně dostupný. Výrobce preferuje plnou instalaci prodejcem, včetně takovéhoto setřídění.

Program je v několika jazycích, mj. v angličtině, a je určen pro použití techniků při instalaci televizoru. Z televizoru se exportuje soubor s příponou .xls.


Autor: LG

LG Electronics

Žádný software pro tuto činnost se nenabízí. Obecně vzato LG zákazníkům doporučuje klasicky setřídit kanály v televizoru a pak je uložit na USB jako zálohu nebo pro případné nahrání do další TV.

Pokud hledáte návod, jak alespoň u některých televizorů vstoupit do tzv. „LG Hotel Mode Setup“ (viz foto výše), najdete ho například zde.

Panasonic

Od firmy se nepodařilo získat žádnou odezvu a na oficiálních stránkách jsem žádnou aplikaci nenašel. Předpokládám proto, že nic doporučeného ani oficiálního se nenabízí.


Autor: Philips

Philips (TP Vision)

TP Vision jako výrobce oficiálně nepodporuje a ani nedodává žádný software. Pokud potřebujete naladěné kanály externě setřídit, obraťte se na vašeho prodejce nebo zákaznickou linku, kde by vám měli příslušný program doporučit.

Na internetu se aplikace typu „Philips Channel Editor“ hledají hodně těžko a například ChanSort kompatibilitu se značkou Philips vůbec neudává.

Pro Philips neoficiálně dostupný software je datován od roku 2012 a měl by být tedy určen pro modely 2012–2015. Vždy ale bude záležet na konkrétním modelu televizoru. Jak jsem navíc zaslechl, jde sice o aplikace pro Windows, ale to neznamená, že budou fungovat i na nejmodernějších Windows 8, resp. 8.1.

Samsung Channel List Editor

Určeno pro televizory: Samsung (konkrétněji neudáno)

Návod najdete zde.

Cena: zdarma

U televizorů tohoto výrobce můžete vedle níže uvedených aplikací, kterých je pro tuto značku s přehledem nejvíce, zvolit i oficiální program Samsung Channel List Editor, který je ke stažení přímo na webových stránkách výrobce. Jak vidíte z obrazovek v galerii, pracuje minimálně v angličtině.

Oficiální návod na setřídění kanálů v počítači najdete na výše uvedeném odkazu, včetně popisu, jak postupovat. Předpokládám, že v tomto okamžiku bude možné seznam externě v PC setřídit, aniž by se porušila záruka. V každém případě se ale před tím doporučuji informovat na zákaznické lince.


Autor: Toshiba

Toshiba Channel Editor Software (Toshiba Edit)

Určeno pro televizory: Toshiba

Další informace zde.

Cena: zdarma

U této značky už není koho se v Česku zeptat. Na německých stránkách jsem však našel výše uvedený odkaz, který můžete využít. Zvládat by měl třídění, přesunutí, mazání a úpravu kanálů, stejně jako změnu všech parametrů, včetně vytvoření nového kanálu.

Přesné modely TV, pro který je software použitelný, najdete na odkazu stejně, jako podrobný postup.

Software je kompatibilní s Windows XP, Vista 32/64 bitů, Windows 7 32/64 bitů a Windows 8 32/64 bitů.

Aplikace od nezávislých výrobců

Na trhu jich je na první pohled dost, ale řada z nich představuje nefunkční odkazy nebo se některé vůbec nedají vyhledat ke stažení. Výsledkem mnoha hodin hledání nejrůznějšími způsoby je níže uvedený seznam, ve kterém všechny odkazy fungují, resp. k 26. 6. fungovaly.

ChanSort

Určeno pro televizory: LG, Panasonic, Samsung a Toshiba a také pro projekt Linux VDR (Video Disk Recorder)

Ke stažení zde.

Cena: zdarma

Nejuniverzálnější program, který jsem našel, pracuje v angličtině a němčině (turečtina, portugalština a ruština částečně). Dovoluje setřídit stanice podle jména, resp. čísla pozic, a to včetně více kanálů najednou. Stanice lze také mazat, ukládat mezi oblíbené a je tu i rodičovská kontrola.

Na oficiálních stránkách je udávána podpora pro LG 2009–2015, Panasonic 2011–2015, Samsung série B, C, D, E, F a H a televizory Toshiba 2009–2012.

Nově jsou podporovány i přístroje Samsung série J.


Autor: Samsung

Samsung Channel Editor

Určeno pro televizory: Samsung

Ke stažení zde.

Cena: zdarma

Aplikace v angličtině pro úpravu seznamu kanálů importovaného z televizoru Samsung. Bližší údaje o kompatibilitě neudány. Nutno vyzkoušet přímo s konkrétní TV.


Autor: Samygo

SamyGo ChanEdit

Určeno pro televizory: Samsung

Ke stažení zde.

Cena: zdarma

Aplikace v angličtině pro úpravu seznamu kanálů importovaného z televizoru Samsung. Kompatibilita je udávána pouze pro Samsung série C a D.

SetEditPanasonic

Určeno pro televizory: Panasonic plus přehrávače Panasonic DMR-BST720, DMR-BST721, DMR-BST820, DMR-BST835.

Ke stažení zde.

Cena: 29,99 €

Program čistě pro televizory a BD přehrávače Panasonic je dostupný v mnoha jazycích, včetně češtiny. Nabízí řadu funkcí jako přesouvání, mazání a přejmenování kanálů a také například vytvoření nového kanálu, jejich vyhledávání a setřídění a mj. i tiskové funkce. Umí konvertovat z a do jiných formátů, včetně SatcoDX (jak jsem koupil, tak prodávám).

Na výše uvedených stránkách se také uvádí, že je kompatibilní s Windows 2000, NT, XP, Vista, Windows 7 a 8.

Sharp TV Program Editor

Určeno pro televizory: Sharp

Ke stažení zde.

BRAND24

Cena: zdarma

Program v angličtině, slovenštině, švédštině, dánštině a němčině má nabídnout manuální setřídění kanálů jako takové a jejich přečíslování. Podle webové stránky byl zkoušen na televizorech LC-60LE652E a LC-60LE752E s tím, že pracovat by měl s televizory Sharp, rok výroby 2013/2014.

Použili jste někdy funkci exportu TV kanálů na USB médium?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).