Hlavní navigace

Anténáři z Brna: změna kanálu digitální ČT ohrozí divákům Vánoce

6. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
6. 10. 2009

Velký logistický oříšek čeká na sklonku letošního roku anténáře v Brně a okolí. Česká televize hodlá nejpozději 1. prosince zahájit digitální vysílání z hlavního jihomoravského vysílače Kojál, pro nějž využije vysílací kanál 29. Na tento kanál se 1. prosince přeladí i digitální vysílání ČT na dvou brněnských městských vysílačích Hády a Barvičova.

Veřejnoprávní digitální multiplex v Brně dosud vysílá na kanále 25, ten je však jen dočasný. Podle vládního harmonogramu digitalizace má ČT od konce letošního listopadu vysílat ze všech silných digitálních vysílačů na jižní Moravě na kanále 29. Budeme mít necelý měsíc na to, abychom v celém Brně upravili společné antény. Jinak to do Vánoc nestihneme, stěžoval si na pondělní konferenci Milníky digitální televize v Brně jeden z anténářů.

BRAND24

Podle šéfa úseku techniky brněnského studia ČT Radomíra Kosevšak není možné digitální vysílání z Kojálu a přeladění obou brněnských vysílačů urychlit. Na kanálu 29 se nyní z Kojálu vysílá analogová ČT 1, vysvětlil. Přítomný anténář doplnil, že firmy z oboru mají v současné době zaplněné objednávky až do konce roku a všechny se týkají úprav STA pro příjem digitálního vysílání ČT na novém kanálu 29.

Normálně bych tyto úpravy stihnul provést do konce roku, ale teď to vypadá, že poslední dokončím někdy v únoru, posteskl si. Kos argumentoval potřebou vyhovět lhůtám v Technickém plánu přechodu. Loni na podzim se v Praze také měnily vysílací kanály digitálních multiplexů a nedalo se s tím nic dělat, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).