Hlavní navigace

Parabola.cz: Analogovou televizi přijímá 95 procent českých domácností

11. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 5. 2007

Pětadevadesát procent českých domácností je stále závislých na analogovém příjmu televize, a to jak pozemní cestou, tak přes kabel nebo satelit. Vyplývá to ze studie lucemburského satelitního operátora SES Astra, jejíž závěry exkluzivně zveřejnil server Parabola.cz.

Pozemní cestou (analogově i digitálně) televizi v České republice přijímá 3,03 milionu domácností. 730 tisíc domácností dává přednost satelitu a 480 milionů kabelové televizi. Analogové satelitní vysílání loni přijímalo 350 tisíc českých domácností, dalších 120 tisíc dávalo přednost digitálnímu satelitnímu vysílání (DVB-S).

Průzkum upozorňuje na veliké změny v poměru individuálního příjmu televizních programů ze satelitu Astra a kabelové televize. Zatímco v roce 1996 převažoval u neterestrického příjmu televize v České republice satelit a individuální sledování programů z Astry, po jedenácti letech převažuje počet klientů kabelových společností a Astra tvoří asi jen třetinu z celkového počtu domácností s individuálním neterestrickým příjmem televize.

Během následujících čtyř let předvídá SES Astra další nárůst počtu domácností s příjmem satelitní televize na úkor pozemní televize. Během čtyř let se počet domácností se satelitním příjmem televize zvýší o 85 procent. Trh s kabelovou televizí bude stabilní, uvádí studie, podle níž i přes zahájení řádného zemského digitálního vysílání (odstartovalo v říjnu 2005) nadále klesá tržní podíl terestrické televize na úkor jiných vysílacích platforem.

BRAND24

Do čtyř let se nejenom zvýší počet českých domácností se satelity, ale také se výrazně změní poměr příjmu analogové a digitální nabídky ze satelitů (v roce 2010 bude mít 220 tisíc domácností s analogovou satelitní televizi a 660 tisíc domácností DVB-S). Do roku 2010 bude 75 procent českých satelitních domácností přijímat digitální nabídku. Satelitní platformy se stanou motorem digitalizace v zemi, konstatuje SES Astra.

Závěry studie SES Astra a tabulky věnované České republice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).