Hlavní navigace

Analogová televize v Česku zcela neskončila, funguje ještě několik dokrývačů

3. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká televize provozuje nadále tři malé analogové dokrývače, Novu s Primou lze analogově naladit v některých lokalitách na Jesenicku a Zlínsku

Analogové televizní vysílání v České republice neskončilo vypnutím posledních vysílačů televize Nova na severní Moravě letos v únoru. Několik menších analogových dokrývačů stále ještě vysílá. Na svém blogu na to upozorňuje předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci televizního vysílání Zdeněk Duspiva. Podle něj však vědomě analogově vysílá už jen Česká televize, komerční televize patrně nemají na provoz několika málo analogových dokrývačů žádný vliv.

K TÉMATU: Konec analogu v Česku: a nikdo se nehroutí…

Tipy C

„I když i v aktuální oficiální Zprávě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) je konstatováno, že pokrytí televizní terestrickým analogem je nulové, stále ještě je ve velmi omezené míře k dispozici analogový televizní signál. Jedná se o v limitované vysílání ČT (v dubnu ze tří malých dokrývačů malého výkonu ), kde se řešila kmitočtová koordinace. Dále jde o vysílání komerčních televizí v územní oblasti Zlín a Jeseník – rovněž z několika malých vysílačů/dokrývačů a navíc šířené operátorem zřejmě již bez souhlasu televizí,“ uvedl Duspiva.

Zásadnějším problémem je ale návratnost kmitočtů pro analogové televizní vysílání. Kmitočtové příděly, které u analogového vysílání vlastnily přímo televize, se totiž ČTÚ dosud nevrátily všechny. Bez oficiálního vrácení však nelze konkrétní vysílací kanály využít pro jiné služby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).