Hlavní navigace

AMIKO HD 8260+ Combo: pozemní a satelitní příjem v jednom

30. 7. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Combo přijímače se těší stále většímu zájmu, přijímají signál nejen ze satelitů, ale také z pozemních vysílačů. Je to ekonomické řešení a máte pouze jeden ovladač.

Satelitní přijímač AMIKO HD 8260+ je postaven na čipu Ali3516, má nové upravené Menu, které je přívětivější a přehlednější, než bylo u předcházejících modelů. TS přijímače obohacují programovou nabídku a při výpadku programů z důvodů počasí nebo poruchy máme možnost přepínání mezi satelitním, pozemním nebo kabelovým příjmem.

Přední panel

Přijímač je vyráběn v černé barvě. Přední panel je opatřen několika tlačítky pro ovládání. Prvním vlevo nahoře je tlačítko StandBy a pod ním tlačítko MENU. Následují do kruhu situovaná tlačítka pro přepínání kanálů a regulaci zvuku. Uprostřed je tlačítko OK. Následuje oranžový čtyřmístný numerický displej, který indikuje přesný čas, název zvoleného kanálu a další stavy přijímače. Je zde i čidlo dálkového ovládání a dvě diody. Zelená, která svítí při plném provozu přijímače a červená září ve StandBy. Zcela vpravo je odklopné víčko, pod kterým najdeme jeden slot pro modul a čtečku pro kartu podmíněného přístupu Conax. Čtečka je však softwarově změněna na univerzální, což nemusí skýtat stoprocentní komfort při dekódování, nicméně jsem se s problémy u našich karet nesetkal. Výjimka je u karty Standard M7, která je pro tento přijímač ve čtečce nepoužitelná. K dekódování této karty je třeba použít příslušný modul. Je zde také jeden port USB.

Zadní panel

Zadní panel přijímače je odleva osazen těmito porty: RF IN – pro připojení pozemního nebo kabelového signálu, LNB IN – pro připojení satelitního signálu z LNB. Následuje rozhraní S/PDIF pro digitální audio výstup a port USB 2.0. Dále jsou zde tři RCA pro video a audio L/P (v příslušenství je redukce z těchto RCA na SCART). Pro napájení zesilovače 12V/50mA je k dispozici poslední z RCA. Dalšími porty jsou HDMI 1,4, Ethernet a seriový port RS 232. Na zadním panelu je ještě kolébkový síťový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je vyrobeno v černé barvě a je používáno i u dřívějších modelů. Tlačítka jsou dobře rozmístěna a popsána nebo opatřena symboly. Přepínání kanálů je dostatečně rychlé, většinou těsně za –1 sekundu.

Instalace

Satelitní instalace je díky přívětivému rozsáhlému menu přehledná a snadná. Pokud máte správně nastavenu anténu, můžete použít například Autoinstalaci, kde přijímač sám vyhledá a zkontroluje nastavení. Vyhledá připojené LNB nebo nastaví přepínače monobloku s identifikací satelitu. Poté sám nainstaluje aktuální programy na zvolených satelitech. Lze použít také FastScan, kde si můžete zvolit svého providera. Přednastaveny jsou například Skylink, Cyfra+, Cyfra+ HD, TNK, TNK HD, Canal Digital, TV Vlaanderen, Telesat, AustriaSat.

Hlavní Menu přijímače je v nové grafice přehlednější.

Přijímač má k použití až 6000 paměťových míst pro rozhlasové a televizní kanály, má schopnost vytvářet seznamy oblíbených televizních a rozhlasových kanálů. Funkce vyhledávání kanálů je s použitím Blind Scan automatická. Jsou zde pokročilé možnosti editace, třídění a organizování seznamů kanálů (smazat, blok, přeskočit, přesunout, přejmenovat).

Řazení do skupin podle zvolených kritérií. Zde bylo uplatněno řazení podle abecedy.

V sekci Instalace jsou také volby vyhledání a uložení terestrických a kabelových kanálů.
Chtěl bych upozornit na to, že terestrický tuner DVB-T2 je schopen přijímat ve standardech DVB-T/MPEG2/4 a DVB-T2 MPEG-4/H.264/AVC. Pro příjem v současnosti nejmodernějšího standardu DVB-T2 H.265/HEVC, se kterým se počítá u nás, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat jak na přijímače, tak na vysílání.

Informační lišta

Přijímač je schopen zobrazit poměr stran obrazu 4:3, 16:9, Pan & Scan, Letter Box v těchto rozlišeních – 720 * 480P / I, 720 * 576P / I, 1280 * 720p, 1920 * 1080i, 1920 * 1080p.

V Menu aplikací najdete tyto nabídky:

Mapy a předpověď počasí

Ethernet, nebo WiFi USB připojení k síti

Přijímač disponuje dvěma USB porty. Jeden se nachází pod odklopným víčkem na předním panelu a druhý na zadním panelu. Sem vkládáme USB disky nebo WiFi adaptér (na obrázku). Místo pevného připojení k síti pomocí Ethernet portu je možno využít i USB WiFi podporu (pouze Ralink RT5370 čip), který si však musíme přikoupit.

U EPG je možno měnit vzhled podle přání.

PVR a multimedia

Pomocí přijímače můžeme pořizovat nahrávky na externí USB disky včetně funkce TimeShift (zastavení, přetáčení). Při nahrávání můžeme sledovat nahrávaný kanál, nebo další v témže muxu. Můžeme také nezávisle sledovat ostatní kanály z druhého tuneru. Typ nahrávky si můžeme zvolit z těchto možností: TS, PS a TP. Disk je možno v přijímači formátovat na souborový systém NTFS nebo FAT. Přehrávat lze soubory uložené na vašem disku v těchto formátech: MKV, AVI, MPEG, TS, VOB, MP3, JPEG.

Přijímač bez problémů „padne“ do střední třídy

Přijímač AMIKO HD 8260+ splňuje očekávání pro přijímač střední třídy a tuto cenovou relaci. Obrazově je na velice slušné úrovni, nahrávání i přehrávání záznamů je přijímačem bezproblémové. Mimo přijímač si ale přehrajete pouze nahrávky z terestrického vysílání nebo z nekódovaných satelitních stanic. Nejen pro prodejce je důležité, že AMIKO HD 8260+ umožňuje přenos kanálových informaci z přijímače do přijímače, což značně urychlí instalaci u zákazníků. Co mne u tohoto přijímače velmi pobavilo, bylo vyskakující okno s informací, že program, který sleduji, je od 18 let!. Přitom jsem měl přepnuto na ČT 24, navíc v DVB-T. Pokud by se to mělo objevovat častěji, byly by to velká nepříjemnost.

Aplikace testu rychlosti připojeného USB úložiště je velice užitečná.

Přijímač má klasicky instalovány tři hry: Tetris, Snake a Othelo. Software podpora aktualizace je možná přes USB, síť, OTA (zatím neaktivní), nebo RS232. Podpora titulků a teletextu přes VBI a softwarové emulace. Bohužel zde není hybridní aplikace HbbTV, což považuji v této době již za negativní skutečnost.

Pro Stream TV a Rádio kanálů na vaše zařízení Android přes lokální síť! Klikněte zde.

Max spotřeba při plném provozu je 30W, spotřeba v pohotovostním režimu: <0,5 W. Rozměry [Š * V * Hl]: 220mm * 40mm * 160mm, čistá hmotnost: 1,0 kg.

Balení obsahuje:

• Přijímač AMIKO HD 8260+
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Redukce Cinch – SCART délka kabelu cca 1,2m
• HDMI kabel cca 1m
• Uživatelská příručka v češtině, angličtině, slovenštině a rumunštině

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Web přijímače Amiko HD 8260 + Combo: http://www.tvdigitalne.cz/amiko-hd8260.html

BRAND24

Mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena: 1 990 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty autor s použitím firemních fotografií

Jakým způsobem přijímáte zpoplatněné programy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).