Hlavní navigace

Akta X: Pravda je stále někde venku. O víkendu ji budou odhalovat i čeští diváci

8. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ DABINGOVÉ OBSAZENÍ – Čeští diváci se konečně dočkali, Prima Cool ode dneška přinese divákům desátou sérii seriálu Akta X.

Počínaje dneškem nabídne volně šířená Prima Cool českým divákům šest nových epizod seriálu Akta X. Desátou sérii seriálu nasadí do atraktivního času ve 20:15 vždy po dvou dílech. Během tří dnů tak odvysílá všech šest. Agenti Mulder a Scullyová se tak po letech vrátí k českým divákům s novými příběhy.

Slovenští diváci se na seriál mohli podívat nedlouho po světové premiéře, první dva díly nabídl slovenský kanál Plus již 27. ledna. Již tehdy ale Prima potvrzovala, že má koupenou licenci a chystá se seriál odvysílat.

Něco temnýho se blíží. Legenda je zpátky. Pravda je tam venku, láká diváky v upoutávce hlas kanálu Prima Cool Jan Dolanský. V upoutávce Mulder povídá: Ty se královsky bavíš, že jo, Scullyová? Jo, odpověděla. Jan Dolanský dodává: A vy se taky pobavíte!


Akta X se po čtrnácti letech znovu otevírají a staří známí agenti Mulder a Scullyová nebudou chybět. Scházejí se po čase, aby pokračovali ve vyšetřování mysteriózních případů souvisejících s působením mimozemské civilizace na Zemi a paranormálními jevy. Mulder přináší nové důkazy, že případy únosů lidí mimozemšťany byly jen zinscenovaný podvrh.

O znovuotevření Akt X se postaral za zvuků legendární znělky jejich duchovní otec a tvůrce seriálu Chris Carter. K seriálu vzniklo celkem deset sérií a dva celovečerní filmy.

Seriál do České republiky přivedla v roce 1995 TV Nova, která je nechala od první do čtvrté série nadabovat v brněnském studiu Špilberk v hlavních rolích v českém znění s Janou Musilovou a Ladislavem Cigánkem. Režisérkou českého znění byla Daria Hrubá. V té době už ale několik dílů vycházelo na VHS kazetách, pro které se dělal dabing v pražském studiu pod režisérským vedením Bohdana Tůmy. Od páté série přesunula Nova výrobu dabingu do Prahy a Bohdan Tůma s režií pokračoval. Od sedmé série převzala štafetu ve vysílání Prima, která zachovala jak režijní vedení, tak i spjaté hlasy hlavních postav. Průběžně několik dílů vycházelo na VHS kazetách, následně i na DVD nosičích. Na HBO se pouze objevily dva celovečerní filmy s názvem Akta X a Akta X: Chci uvěřit.

Prima zachovala dabing hlavních postav, režii českého znění dostal na starost Bohdan Tůma, který měl české znění seriálu ve svých rukou po přesunu do Prahy. O překlad se postarali zkušení překladatelé, kteří se podíleli už na překladu dřívějších dílů – Petr Finkous (díly 01, 02, 06) a Sylvie Šustrová (díly 03, 04, 05). Dialogy si pak vzali na starost Petr Finkous (díly 03, 05) a Lenka Tůmová (díly 01, 02, 04, 06).

A jak bude vypadat dabing?   

BRAND24

český herec zahraniční herec postava
Ladislav Cigánek David Duchovny Fox Mulder
Jana Musilová Gillian Anderson Dana Scullyová
Václav Knop Mitch Pileggi Walter Skinner
Petr Oliva William B. Davis muž s cigaretou
Dagmar Čárová Annabeth Gish Monica Reyesová
Martina Kechnerová Lauren Ambrose Agentka Einsteinová

Vypadá to, že dabing bude kvalitní, Prima si dává na dabingu záležet a tento kult nechtěla odfláknout, proto zřejmě ta prodleva s vysíláním. Slovenští diváci dostali dabingové obsazení podle slovenské verze seriálu TV Joj. Na Slovensku totiž existují dva rozdílné dabingy. Diváci kritizovali, že občas je agentka Scullyová oslovována jen jako „Scully“, studio Daniela argumentovalo tím, že jim to takto vyslovovali sami herci, což je argument scestný, režisér má herce opravit.

Názvy jednotlivých epizod:

  • Můj boj 1/2
  • Zakladatelova mutace
  • Setkání s příšerodlakem
  • Návrat domů
  • Babylon
  • Můj boj 2/2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě zajímá o film a televizní vysílání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).