Hlavní navigace

Akce „kulový blesk“: ČT prohazuje vysílací kanály, Žižkov mění anténu

6. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Dnešní den by se dal z hlediska přechodu na zemské digitální televizní vysílání nazvat akcí „kulový blesk“. Nejen že České Radiokomunikace vymění anténu na hlavním pražském vysílači Žižkov, ale hned na dvou dalších vysílačích, chebské Zelené hoře a ústecké Bukové hoře, prohodí veřejnoprávní televize vysílací kanály analogových programů ČT 1 a ČT 2, a do obrazu analogové Dvojky vloží varovný piktogram, aby diváky informovala o blížícím se termínu jejího vypnutí. Ale pojďme pěkně popořádku.

Buková hora se připravuje na vypnutí ČT 2

Na severočeské Bukové hoře dojde dnes o půlnoci k prohození vysílacích kanálů obou analogových programů České televize. Program ČT 1, který odtud vysílá na kanálu 33, přejde na kanál 50, a program ČT 2, který dosud využívá kanál 50, bude nově dostupný na kanále 33. Důvod je prostý: Kavčí hory si musí na Bukové hoře uvolnit kanál 33, aby na něm mohly začít vysílat svůj veřejnoprávní multiplex se čtyřmi programy ČT a sedmi okruhy Českého rozhlasu. Protože ale na hlavním severočeském vysílači není volný žádný další vysílací kanál, a veřejnoprávnímu multiplexu přisuzuje Technický plán přechodu právě kanál 33, na kterém dnes vysílá analogová ČT 1, musí televize nejprve prohodit vysílací kanály ČT 1 a ČT 2 a poté vypnout analogovou ČT 2.

Pro diváky, kteří přijímají oba analogové programy ČT z Bukové hory, se prakticky nic nezmění. Programy ČT 1 a ČT 2 si na jejich televizoru pouze prohodí navolenou pozici na dálkovém ovladači. Horší to budou mít ti, co přijímají z Bukové hory analogově pouze ČT 1, nebo jen ČT 2 a druhý analogový program ČT ladí z jiného vysílače. Těm se na analogovém televizoru zobrazí buď dvakrát ČT 1 nebo dvakrát ČT 2. V takovém případě je ideální naladit oba veřejnoprávní programy z Bukové hory, případně z jiného vysílače. Nebo ještě lépe přejít na digitální příjem všech čtyř programů ČT z Bukové hory. Kromě nich lze už nyní z Bukové hory digitálně naladit i Novu a Prima se velmi brzy přidá také, ale o ní až v další části dnešního článku.

Buková hora

Jakmile dnes dojde na Bukové hoře k prohození vysílacích kanálů analogových programů ČT 1 a ČT 2, vloží veřejnoprávní televize do obrazu analogové ČT 2 na kanálu 33 varovný piktogram, který doplní informační lištou s termínem vypnutí analogového signálu Dvojky. K tomuto vypnutí dojde o půlnoci z 30. na 31. října, a do šesté hodiny ráno by pak na stejném kanále měla naběhnout digitální síť České televize a Českého rozhlasu. Rovněž o půlnoci z 30. na 31. října ukončí na Bukové hoře, na kanálu 58, vysílání přechodný digitální multiplex A s programy ČT, Novy a ČRo. Od 31. října pak bude z Bukové hory digitálně vysílat nejen veřejnoprávní multiplex 1, do kterého se přestěhuje ČT a ČRo, ale také multiplex 2 s televizemi Nova a Prima. Tato síť využije vysílací kanál 58 (tedy ten, na kterém skočí přechodná digitální síť A).

Analogová ČT 1 a ČT 2 se dnes prohodí i v Chebu

Vysílač Zelená hora - ilustrační

Stejná operace s prohazováním vysílacích kanálů analogových programů ČT 1 a ČT 2, jako na severočeské Bukové hoře, dnes čeká také vysílač Zelená hora u Chebu. Analogová ČT 1 zde vysílá na kanále 36, analogová ČT 2 na kanále 53. Ode dnešní půlnoci tomu bude naopak, přičemž do obrazu analogové ČT 2 na kanále 36 vloží televize varovný piktogram s informační lištou o termínu vypnutí tohoto vysílání. K tomu dojde stejně jako u Bukové hory o půlnoci z 30. na 31. října. Do šesté hodiny ráno by pak divákům měl na kanálu 36 naběhnout veřejnoprávní multiplex s digitálně šířenými programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24 a sedmi stanicemi Českého rozhlasu. Digitálního vysílání komerčních televizí Nova a Prima v multiplexu 2 se diváci z Chebska dočkají koncem dubna příštího roku.

Na rozdíl od Bukové hory, kde ČT a ČRo digitálně vysílají již od 1. července 2007, a diváci se tak mohli dostatečně dlouho dopředu připravit na digitální příjem a zjistit, zda jsou v dosahu signálu DVB-T, v Chebu dojde k přechodu na digitální příjem ČT 2 „střihem“. Do vypnutí analogové ČT 2 a spuštění veřejnoprávního multiplexu nebude možné vyzkoušet, kde bude a kde nebude digitální signál. Česká televize sice dopředu zveřejnila mapku předpokládaného pokrytí veřejnoprávního multiplexu ze Zelené hory, skutečné pokrytí se ale oproti počítačovému modelu může lišit. Teprve po spuštění digitálního vysílání ale ČT bude moci zahájit měření intenzity signálu, na jehož základě pak chce do pěti pracovních dnů od ukončení analogového vysílání ČT 2 zajistit její signál všude tam, kde byla pozemní cestou dostupná do 30. října.

mux 1 - pokrytí Cheb Zelená hora

Mapa předpokládaného pokrytí veřejnoprávního multiplexu z chebského vysílače Zelená hora. Zdroj: Česká televize; po kliknutí se obrázek zvětší

BRAND24

Výměna antény na vysílači Žižkov

Vysílač Žižkov - ilustrační

Dnešek je také prvním dnem vyčleněným pro výměnu antény na hlavním pražském vysílači Žižkov. Pokud vyjde počasí, a teplota během dnes neklesne pod 4 stupně Celsia, případně nevystoupá nad 25 stupňů Celsia, nebude pršet ani foukat silný boční vítr, práce na výměně vysílače začnou úderem osmé hodiny ráno. O hodinu dříve uzavře bezpečnostní agentura Erbes celé Mahlerovy sady na Praze 3, kde se vysílač nachází. Mezi osmou a desátou hodinou dopoledne se očekává první vzlet speciálního dvourotorového vrtulníku Kamov Ka-32. Dopoledne by měl vrtulník sejmout ze žižkovské věže starou anténu (předpokládají se tři až čtyři vzlety o délce osmi až dvanácti minut), odpoledne pak vynést novou nahoru (natřikrát, pokaždé by to mělo trvat nejdéle 20 minut).

Pokud by dnes nevyšlo počasí, nebo se podmínky pro práci vrtulníku během dne zhoršily, mají České Radiokomunikace k dispozici ještě náhradní termín hned zítra, v úterý 7. října. A pokud by nevyšel ani ten, vrtulník by se do Prahy vrátil ještě kdykoli do konce týdne. Mezitím jej ale ČRa vyšlou do západních Čech, kde vymění anténu na hlavním vysílači Krašov. K výměně antén na obou vysílačích, u kterých bude asistovat vrtulník Kamov Ka-32, vypsal server DigiZone.cz ve spolupráci s ČRa fotosoutěž o set-top-boxy. Každý, kdo zašle do konce tohoto týdne na adresu redakce@digizo­ne.cz maximálně šest snímků výměny antény na vysílači Žižkov nebo Krašov, bude moci získat zemský digitální přijímač Sencor SDB 1008T nebo tričko s logem serveru DigiZone.cz. Podmínky soutěže viz níže.

Ilustrační fotoaparát

FOTOSOUTĚŽ: Vyfoťte výměnu antény a vyhrajte set-top-box!

Server DigiZone.cz ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi vypisuje soutěž o nejlepší fotografie z výměny televizní antény na vysílačích Praha – město (Žižkov) a Krašov. Soutěž proběhne ve dvou kategoriích: nejlepší jednotlivá fotografie a soubor fotografií (do maximálního počtu šesti snímků). Zúčastnit se mohou všichni zájemci bez omezení věku. Podrobnosti

Která z dnešních "operací" se vás přímo dotýká?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).