Hlavní navigace

ADT: Odmítáme kartel analogových televizí, včetně ČT

2. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
2. 2. 2007

Dodržování schváleného Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání (TTP) požadují společnosti sdružené v Asociaci digitálních televizí (ADT). Šestice nových digitálních stanic dnes vydala prohlášení, v němž ostře odsoudila údajné snahy současných analogových televizí rozparcelovat si prostor v plánovaných digitálních sítích. Podle tohoto plánu by na nové programy zbyl prostor v méně kvalitním, neceloplošném multiplexu.

ADT je znepokojena informacemi, podle nichž se současní provozovatelé celoplošného televizního vysílání snaží zablokovat proces přechodu na digitální televizní vysílání a znemožnit tím vstup nových vysílatelů na trh, stojí v dokumentu, který asociace zaslala členům mediálních komisí Poslanecké sněmovny a Senátu. Kopie prohlášení putovala i na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Rozhořčení digitálních stanic způsobilo vyjádření národního koordinátora digitalizace Zdeňka Duspivy pro server Česká média, podle něhož existuje plán, jak si současné analogové televize rozdělí prostor ve dvou celoplošných plnohodnotných digitálních multiplexech, aniž by muselo dojít k vypínání analogových kmitočtů.

Plán, který se nyní objevil, počítá zjednodušeně s tím, že by současné celoplošné televize včetně ČT obsadily všechny volné pozice ve dvou plnohodnotných celoplošných digitálních sítích, včetně svých případných programových doplňků. Pro všechny další programové pozice by zbyla jen jediná síť, navíc s výrazně menším pokrytím a poměrně malou perspektivou na zlepšení. Navíc by tato síť zcela jistě měla s ohledem na možná dlouhotrvající spory kolem nových licencí i ekonomické potíže z nedostatku klientů, uvedl Duspiva.

Takový plán je podle ADT v rozporu s vládním programem a zásadně omezuje pluralitu v televizním vysílání na řadu let dopředu. Zvýšení plurality vysílání je přitom opakovaně vládním prohlašováním požadováno a je v zájmu všech televizních diváků, kterým přinese podstatné zvýšení nabídky a zkvalitnění služeb, konstatují členové asociace. Všechny subjekty, kterých se digitalizace týká, podle ADT deklarovaly zájem o „generální dohodu“, která by umožnila bezproblémový přechod na digitální vysílání.

Nyní se ale zdá, že stávající provozovatelé chtějí bez ohledu na zájem diváků a na oprávněné zájmy dalších subjektů prosazovat řešení, jež bude zachovávat jejich dosavadní monopolní postavení, míní ADT. Trnem v oku je digitálním televizím především postoj České televize. Doufáme, že informace o tom, že se veřejnoprávní ČT rozhodla spolupracovat s některými vybranými soukromými subjekty, aby znemožnila přístup na trh ostatním, se ukážou být pouhým nedorozuměním, píše předseda představenstva ADT Jiří Balvín a místopředseda Martin Mrnka.

Usilováním o vlastní veřejnoprávní multiplex a opakovanými veřejnými prohlášeními se ČT pasovala do role průkopníka digitalizace, pokračuje ADT: Očekáváme proto, že ČT i TV Nova dostojí svým veřejným deklaracím a nebudou procesu rozvoje televizního trhu a naplnění TPP bránit. Členové asociace dokonce nevyloučili arbitrážní řízení proti České republice, pokud stát nepřijme opatření, která by vedla k pokračování procesu digitalizace televizního vysílání.

ADT proto vyzývá vládu ČR, Parlament ČR a ostatní dotčené orgány veřejné správy, aby se začaly nastalou situací vážně a s plnou odpovědností zabývat. Současní vysílatelé již nehájí své oprávněné požadavky, ale zneužívají svého postavení, které by rádi monopolizovali i do budoucna, konstatuje ADT. Státní regulační orgány místo řešení situace vedou spory o míru své odpovědnosti za chyby, které se staly v minulosti, dodává asociace. Nevznikají tak žádná reálná řešení, která by měla šanci se prosadit.

BRAND24

Za těchto okolností se domníváme, že musí být neprodleně příslušnými orgány učiněno politické rozhodnutí, alespoň částečně napravující pochybení minulosti a odstraňující překážky pro budoucí rozvoj digitálního vysílání v České republice, k němuž je Česká republika zavázána i v důsledku svého členství v Evropské unii, stojí v prohlášení ADT.

Dokument: Stanovisko Asociace digitálních televizí z 2.2.2007 (PDF, 75kB)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).