Hlavní navigace

ADT: I přes prodloužení licencí Novy a Primy diginovelu vítáme

30. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
30. 9. 2007

Asociace digitálních televizí (ADT), která sdružuje šestici vítězů prvního a zřejmě i posledního licenčního řízení na zemské digitální televize v České republice, uvítala přijetí digitální novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. V závěrečném třetím čtení novelu ve čtvrtek přijala Poslanecká sněmovna. ADT tento krok přijala i přes to, že poslanci pozměňovacím návrhem umožnili televizím Nova a Prima prodloužit jejich současné licence o dalších osm let.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Prohlášení ADT k přijetí tzv. diginovely

Novela umožňuje České republice konečně plně vstoupit do digitální televizní éry a vybudovat plnohodnotný televizní a reklamní trh. Občanům-divákům pak ve svých důsledcích umožní vybírat z podstatně většího množství televizních stanic než dosud, tak jak je to běžné nejen v ostatních zemích Evropské unie, napsala asociace v oficiálním prohlášení, pod nějž se podepsal předseda ADT a generální ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín s místopředsedou a generálním ředitelem projektu digitální zpravodajské televize Z1 Martinem Mrnkou.

I když byli současní vysílatelé zákonem opět zvýhodněni (prodloužení licencí), oceňujeme, že ve všech ostatních případech byl pro komerční televize dodržen princip rovnosti, uvedla ADT. Členové asociace vyzdvihli pozitivní roli hlavního vyjednavače diginovely, náměstka ministra vnitra pro informatiku Zdeňka Zajíčka, ale také překvapivě malý počet pozměňovacích návrhů i rychlý průběh projednání novely ve sněmovně.

BRAND24

„Odpovědný přístup a profesionální spolupráci většiny poslanců koalice i opozice při projednávání tohoto zákona vnímá ADT jako příslib ještě vyšší kultury přijímání zákonů v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. ADT je přesvědčena, že podobně konstruktivní přístup zaujmou k zákonu také senátoři,“ dodala ADT.

Digitální televize mají důvod ke spokojenosti: zákon jim přímo uděluje kompenzační licence místo těch, které získaly loni ve výběrovém řízení, ale kvůli žalobám neúspěšných žadatelů o ně přišly. Óčko, Z1, TV Barrandov, Febio TV, TV Pohoda a RTA tak budou moci v příštím roce zahájit vysílání a díky nové úpravě tzv. „must carry“ je budou muset všichni kabeloví operátoři povinně zařadit do základní omezené, a tudíž i nejlevnější programové nabídky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).